Sommeren er her for fullt og varmen ligger på rundt 30 grader mange steder i landet. Hester er flinke med å holde seg kjølige i varmen, men det er allikevel noen ting som er viktig og bra å legge til rette for.
1. Sørg for at hesten din har nok rent og ferskt vann For å kjøle seg selv ned svetter hester veldig mye. Til og med når du ikke ser tydelig svette på hesten din kan den ha svettet mye fordi hesten svetter passe mye og svetten damper bort. Derfor er det viktig å sørge for at hesten har tilgang til nok rent og friskt vann som er fristende for hesten å drikke fra. En vanlig hest trenger rundt 20-30 liter vann ved milde temperaturer. Ved høy varme kan den drikke opp til 75 liter! Derfor er det lurt å sjekke vannet flere ganger daglig slik at du er sikker at den ikke går fri over flere timer. 2. Ha flere vannkilder Hvis du har flere hester som står sammen i flokk er det lurt å ha flere vannkilder hestene kan søke vann fra. Dette sikrer at de hestene som er lave i rang får tilgang til nok vann. Om det å drikke kan føles truende og utrygt for en hest kan lett medføre at den ikke drikker nok. 3. Sørg for at hesten får i seg nok salt og/eller elektrolytter Som nevnt kan hester svette mye uten at vi legger merke til det. Derfor er det greit å være sikker på at hesten får i seg nok salt og elektrolytter. Du kan blande dette i vannet eller gi det i kraftfôret. Det finnes også godbiter med elektrolytter i. Fri tilgang på saltstein er ofte ikke godt nok fordi de færreste hester får i seg nok salt på denne måten. 4. Ly ev viktigst om sommeren Vi mennesker tenderer ofte å verdsette ly høyt i vinterhalvåret fordi det er kaldt og det fort kan bli regn, snø eller mye vind. På den andre siden verdsetter hester oftest ly på sommerstid for å beskytte seg for solen, varmen og insektene. Det kan derfor være lurt å ha en utgangstall i sommerhagen. Om dette ikke er mulig er det viktig å ha trær, vegger, berg eller andre typer av ly for hesten. 5. Spyl eller bad hesten Det å spyle eller bade med hesten er flott for å kjøle den ned. Hester har mye muskelmasse og setter ofte pris på litt hjelp for å kjøle seg ned etter eller under rideøkten. Om du rir forbi et vatten, ei elv eller ved havet så skal du se at hesten fort kan bli ivrigere på å bade enn til vanlig.
0 Comments
I en pilotstudie gjennomført i Tyskland der tøylekontakten på 13 hester ble målt uten rytter og med rytter var resultatene ganske tydelig på at hestene foretrakk lettere tøylekontakten enn det rytterene hadde.
Studien ble gjennomført slik at de 13 hestene fikk springe fritt i en rundpaddoc med innspenningstøyler på sidene. Innspenningstøylene var festet slik at de tillot hesten å gå i en middels høy dressur-form med nesen i loddplan. Etterpå ble hestene ridd av sine vanlige ryttere. I tillegg til at presset på tøylene ble målt observerte forskerne også avvik i oppførselen til hestene med og uten rytter. Hestene foretrakk lettere tøylekontakt Studien viste tydelig at hestene foretrakk lettere tøylekontakt. Med innspenningstøyler der de fikk bestemme presset på tøylene selv var presset forholdsvis ganske likt og lå i gjennomsnitt på ca. 1 kg og 7,5 N. Med rytter var presset i gjennomsnitt 3 ganger høyere og lå på 3 kg og 24 N. Trykket kunne variere og ligge helt til opp mot 45 N. Jevnere kontakt uten rytter Tøylekontakten ble målt i skritt, trav og galopp. Uten rytter hadde hestene ganske lik kontakt i alle tre gangarter sammenlignet med da de ble ridd. Da økte presset betraktelig i både trav og galopp. Viste flere avvik i oppførselen Hestene i studien viste i tillegg flere avvik i oppførselen med rytter. De avvikene som ble vektlagt var vifting av halen, risting på hodet, uvanlige bevegelser med munnen og avvik i rytmen. Avvikene var betydelig vanligere hos hestene som ble ridd når det kommer til vifting av halen, uvanlige bevegelser med munnen og avvik i rytmen. Link til studien: https://www.mdpi.com/2076-2615/9/6/321 |
OM VÅRE ARTIKLER
Vi vil tilby deg gode, aktuelle artikler med kunnskapsrike forfattere eller som gir deg ny forskning. Her finner du pålitelig kunnskap. Kategorier
All
ØSKER DU Å SKRIVE EN ARTIKEL?
Ta kontakt på e-post: post.epona.academy@gmail.com
Arkiv
April 2020
|